м.Рівне, вул.Гетьмана Мазепи,19
(0362) 62-05-33, office@rcci.rivne.com

Нові форми ветеринарних сертифікатів для імпорту рибної продукції з Китаю, Чилі та Кореї

02/02/2021

Відповідно до чинного законодавства України ввезення продуктів можливе по двосторонньо погодженій або по затвердженій формі сертифіката.

Враховуючи той факт, що між компетентними органами КНР, Чилі, Кореї та України відсутні погоджені форми ветеринарних сертифікатів на рибу та рибопродукти, ввезення на територію України зазначених продуктів можливе за затвердженою формою сертифіката відповідно до Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 14.07.2020 № 1329 «Про затвердження форм міжнародних сертифікатів» (далі – Наказ № 1329).

Наразі Держпродспоживслужба веде перемовини щодо роз’яснення діючих імпортних вимог та врегулювання питання імпорту риби та рибних продуктів в Україну, в тому числі з КНР, Чилі.

Варто зауважити, що Україна підтримує та використовує підходи транспарентності, виходячи із міжнародних зобов’язань СОТ. Так, на постійній основі Україна нотифікує про оновлення законодавства, яке впливатиме на торгівлю, тим самим інформує всіх торгових партнерів.

Таким чином, Україна нотифікувала до СОТ:

  • Наказ Мінагрополітики від 16.11.2018 № 553 «Про затвердження вимог щодо ввезення (пересилання) на митну територію України живих тварин, їх репродуктивного матеріалу, харчових продуктів тваринного походження та продуктів, не призначених для споживання людиною» (далі – Наказ № 553), на основі якого розроблено затверджені форми сертифікатів (№ G/SPS/N/UKR/111);
  • Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 14.07.2020 № 1329 «Про затвердження форм міжнародних сертифікатів» (далі – Наказ № 1329), яким було затверджено форми міжнародних сертифікатів для імпорту в Україну продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження та продуктів їх оброблення, переробки (№ G/SPS/N/UKR/138).

Додатково повідомляємо, що Держпродспоживслужбою було направлено лист від 17.08.2020 № 22.1-9/1/4661 до усіх торговельних партнерів щодо набрання чинності Наказу № 1329.

Крім того, з метою роз’яснення українського законодавства спеціалістами Держпродспоживслужби було розроблено відповідну таблицю «Перелік законодавства щодо імпорту харчових продуктів та побічних продуктів тваринного походження», доступна на офіційному веб-порталі Держпродспоживслужби.

Імпорт рибних продуктів з КНР.

Держпродспоживслужба з метою врегулювання питання щодо імпорту рибних продуктів з КНР в Україну звернулась офіційним листом від 08.10.2020 № 22.1-9/1/5824 до Генеральної митної адміністрації КНР (GACC) з детальними роз’ясненнями щодо чинного законодавства України стосовно імпорту риби та рибних продуктів в Україну, зокрема щодо необхідності застосування затверджених форм сертифікатів для імпорту.

Залучившись підтримкою Посольства України в КНР, було проведено робочі перемовини з представниками GACC.

У зв’язку з неодноразовими зверненнями бізнесу та асоціацій, а також взаємною зацікавленістю в торгівлі зазначеними продуктами Держпродспоживслужба додатково листом від 29.12.2020 № 22.1-9/1/7591 поінформувала GACC щодо встановлення перехідного періоду до 31.03.2021 включно, протягом якого Китайська Сторона надаватиме Держпродспоживслужбі інформацію щодо усіх партій вантажів із рибою та рибними продуктами, які було сертифіковано для експорту в Україну.

У разі надходження відповідної інформації від GACC, її буде доведено міжрегіональних головних управлінь Держпродспоживслужби на державному кордоні для вжиття відповідних заходів, передбачених Статтею 52 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (№ 2042).

Звертаємо Вашу увагу, що після закінчення перехідного періоду імпорт риби та рибних продуктів із КНР буде дозволено виключно у супроводі форми міжнародного сертифіката для ввезення (пересилання) на митну територію України рибних продуктів, призначених для споживання людиною, яка затверджена Наказом № 1329.

Імпорт рибних продуктів з Чилі

Через присутність інфекційної анемії лососевих (ISA) в Республіці Чилі після проведення відеоконсультацій з КО Республіки Чилі Держпродспоживслужба надіслала опитувальник щодо оцінки системи державного контролю за даним захворюванням (лист від 29.10.2020 № 22.1-9/1/6236). Отримано заповнений опитувальник від Чилі, який був розглянутий та проведено попередню оцінку, за результатами було надіслано додаткові питання до Чилійської сторони (лист від 27.11.2020 № 22.1-9/1/6820).

У грудні 2020 року від КО Республіки Чилі було отримано розгорнуту інформацію щодо епізоотичної ситуації стосовно даного захворювання, зонування, заходів у разі виникнення спалаху, умов сертифікації, лабораторної спроможності і тд.

На сьогодні документи знаходяться на розгляді Держпродспоживслужби та найближчим часом буде прийняте рішення щодо можливості визнання регіоналізації Чилі щодо ISA.

Імпорт рибних продуктів з Кореї

До Держпродспоживслужби надійшов запит від Посольства України в Республіці Корея стосовно роз’яснень окремих положень міжнародного сертифіката для ввезення (пересилання) на митну територію України рибних продуктів, призначених для споживання людиною відповідно до вимог національного законодавства. Даний запит був опрацьований та надано відповідні роз’яснення щодо мікробіологічних показників листом від 04.11.2020 №22.1-4/1/16678.