м.Рівне, вул.Гетьмана Мазепи,19
(0362) 62-05-33, office@rcci.rivne.com
НОВИНИ Всі новини

Звільнення від відповідальності або ненарахування штрафних санкцій/пені через форс-мажорні обставини

24/03/2020

Враховуючи існуючу міжнародну практику, Рівненська ТПП рекомендує суб’єктам господарювання, які не можуть виконувати свої зобов’язання у зв’язку з форс-мажорними обставинами, в тому числі карантину, до моменту звернення до Рівненської ТПП або ТПП України із завою про підтвердження форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), в першу чергу  застосовувати процедуру урегулювання відносин сторін за договорами шляхом укладання відповідних доповнень до договору щодо перенесення строків зобов’язань, що в свою чергу автоматично усуне порушення строків виконання договірних зобов’язань та не потребуватиме засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

Також якщо відповідними нормативно-правовими актами буде передбачено звільнення від відповідальності або ненарахування штрафних санкцій/пені у відповідній сфері діяльності, що це вважатиметься нормою прямої дії, яка не потребує додаткового підтвердження.

Крім того, на законодавчому рівні  відсутність грошей не вважається форс-мажором, тому неможливість сплати не можна віднести до форс-мажорних обставин, якщо немає підтвердження технічних обмежень здійснення сплати.

Розгляд відповідних заяв та видача сертифікату про форс-мажорні обставини проводяться після попердньої оплати по встановлених тарифах.

 

За консультацією у кожному конкретному випадку можна звертатися до Рівненської ТПП за тел. (0362) 26-38-66; (067) 360 30 35 та

E-mail: office@rcci.rivne.com

 

Сподіваємось на плідну співпрацю та бажаємо вам міцного здоров’я.