м.Рівне, вул.Гетьмана Мазепи,19
(0362) 62-05-33, office@rcci.rivne.com
НОВИНИ Всі новини

Яка роль принципу «витягнутої руки» у трансфертному ціноутворенні?

04/04/2024

Значна частка сучасного міжнародного бізнесу складається з операцій між підрозділами транснаціональних корпорацій. У своїй підприємницькій діяльності ці корпорації постійно шукають способи законно знизити податкове навантаження. Щоб оптимізувати оподаткування, багато компаній вдаються до трансфертного утворення (ТЦУ).

Сьогодні, у зв’язку з великими глобалізаційними процесами та зростанням кількості міжнародних корпорацій, інтерес до цього питання став досить відчутним, у тому числі й в Україні, де трансфертне ціноутворення стало особливо актуальним в останні роки. Вплинули на це й нововведення в Податковому Кодексі.

Трансфертне ціноутворення в Україні регулюється статтею №39 Податкового кодексу і позначається, як система, у рамках якої визначається «справедлива» ціна послуг і товарів, вартість інших об’єктів договірних відносин в контрольованих операціях, які визнаються таким податковим законодавством. Часто це можуть бути ціни, за якими юридичні особи однієї міжнародної корпорації укладають між собою договори.

Усі, хто стикався з трансфертним ціноутворенням, знає, що важливу роль у цьому питанні відіграє принцип «витягнутої руки». Що ж це таке? І які вимоги встановлює це правило?

Отже, принцип «витягнутої руки» — це певний стандарт, який встановлює особливий взаємозв’язок між особами, які укладають угоду. Ідея полягає в тому, що вартість повинна безпосередньо показувати всі умови договору, які можуть застосовуватися між незалежними компаніями.

Якщо говорити простіше, то головна думка цього принципу – порівняти контрольовані та неконтрольовані операції, спираючись на критерій податкових вигод, а також проаналізувати всі переваги та недоліки, які вони створюють.

Також необхідно знати, що застосування цього принципу регулюється українським законодавством. Так, Законом України встановлено, що платник податків, який бере участь у контрольованій операції, зобов’язаний розрахувати розмір свого прибутку, який підлягає оподаткуванню, дотримуючись усіх вимог принципу «витягнутої руки».

Такий розмір прибутку буде відповідати принципу в тому випадку, коли умови операції будуть аналогічні умовам, які використовуються під час контрольованих операціях між непов’язаними суб’єктами.

Якщо умови договору (угоди) не дотримуються вимог «витягнутої руки», тоді прибуток від цієї контрольованої операції переходить у дохід платника податку, який також обкладається податком.

Рівненська торгово-промислова палата проводить послугу по підтвердженню ціни пред’явленої продукції станом на дату придбання, принципу «витягнутої руки», визначені у п.п. 39.2.1.8 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст.39 ПКУ.